9 Ιαν 2009

Κείμενο αλληλεγγύης στους διωκόμενους της εξέγερσης του Δεκέμβρη

Παράνομα, περπατάμε παράνομα…

Δεκέμβρης. Τόσες αφορμές να μιλήσω , τόσες στιγμές να συνευρεθώ, τόσες ευκαιρίες να πράξω, τέτοια δύναμη να παρανομήσω.
Να παρανομήσω?
Ναι!
Τι φορτίο κουβαλάει αυτή η λέξη! Παράνομο. Αυτό που πάει κόντρα στο νόμο, το ανυπάκουο στο νόμο, το αποκλίνον απ’ το νόμο, το επικίνδυνο για το νόμο. Το νόμο.
Ο νόμος όμως δε μπορεί να μου ορίσει τι είναι δίκαιο και τι άδικο.
Τόσα αυτονόητα και δίκαια ήταν και είναι αποτελέσματα παράνομων πράξεων και συγκρούσεων.

…το οκτάωρο, η ασφάλιση των εργαζομένων, τα δικαιώματα των αφροαμερικάνων , η δυνατότητα ψήφου των γυναικών, οι συλλογικές συμβάσεις…
… η απεργία στη δουλειά μου, μια πορεία για να διαδηλώσω για αυτό που με πνίγει, μια αφισοκόλληση για να σου πω ένα κομμάτι από όλα αυτά που σκέφτομαι, ένα σύνθημα με σπρέι στον τοίχο για να σπάσω τη σιωπή της μητρόπολης, μια κατάληψη στο σχολείο μου που τόσο σιχαίνομαι και βαριέμαι…

Όλα τόσο δίκαια. Όπως και η οργή του Δεκέμβρη. Το χειροκρότημα στο σπάσιμο μιας κάμερας, η ευχαρίστηση των άδειων δρόμων από αυτοκίνητα και γεμάτων από ανθρώπους, η συγκατάβαση στην πέτρα που σπάει τη τζαμαρία μιας τράπεζας, το χαμόγελο στην πιτσιρίκα που πετάει μπογιά και σημαδεύει τον ματατζή, η ικανοποίηση για το νεράντζι και το αυγό στο αστυνομικό τμήμα, η απόλαυση από το σύνθημα στη βιτρίνα του πολυκαταστήματος, η μόνη νομιμοποίηση που θα δώσω ή θα δεχτώ.

…κι είναι αυτό επικίνδυνο

κι όμως η εκτεταμένη βία και χρήση χημικών και φυσικά οι εκατοντάδες συλλήψεις που βρήκαμε απέναντι μας, θα αποκαλύψουν αυτό που μόνο οι ανυποψίαστοι δε γνωρίζουν. Ότι ρόλος του κράτους είναι να πειθαρχεί, να καταστέλλει, να πειθαρχεί, να επιτηρεί, να συνετίζει, να πειθαρχεί, να τιμωρεί, να παρακάμπτει όποτε θέλει τους νόμους που το ίδιο με σθένος υποστηρίζει, να πειθαρχεί, να εκδικείται, να εξυπηρετεί την εξουσία, να ελέγχει, να φοβίζει, να πειθαρχεί… παραδειγματικά.
Τραγική ειρωνεία και ταυτόχρονα αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και η επιτροπή συνταγματικών δικαιωμάτων του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών , θόλωσε απ’ τις κατάφορες αυθαιρεσίες της αστυνομίας και έβγαλε ανακοίνωση οδοστρωτήρα για αυτήν, λέγοντας μέσα σ’ άλλα:
- Εκατοντάδες πολίτες έχουν μέχρι σήμερα συλληφθεί (μεταξύ αυτών και δεκάδες μαθητές), με μόνο στοιχείο τις καταθέσεις των αστυνομικών που τους συνέλαβαν, χωρίς να μπορούν να ασκήσουν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους όπως η επικοινωνία με συνήγορο ή και με συγγενείς, η χρησιμοποίηση καταθέσεων των αυτόπτων μαρτύρων υπεράσπισης κλπ.
- Καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων που περιγράφουν αναίτιες συλλήψεις αθώων πολιτών, αντιμετωπίζονται ως αναξιόπιστες από τη Δικαιοσύνη, με το αντισυνταγματικό, αλλά και παράλογο επιχείρημα ότι «οι αστυνομικοί δεν έχουν λόγο να καταθέσουν ψέματα»!
- Η ομολογία και μόνο της συμμετοχής σε διαδηλώσεις αποτελεί και «ομολογία ενοχής» για συμμετοχή σε βίαια επεισόδια.
- Γίνονται παράνομες προφυλακίσεις χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προϋποθέσεις που ο Νόμος θέτει για την επιβολή του μέτρου της προσωρινής κράτησης .Ο συντριπτικός αριθμός των προφυλακιστέων είναι μετανάστες, που καταδικάστηκαν σε 18μηνη φυλάκιση με αναστολή μέσω παράνομων και πάλι διαδικασιών, δηλαδή χωρίς την παρουσία διερμηνέα και κατόπιν απελάθηκαν με «συνοπτικές διαδικασίες» μαζί και όλη η οικογένειά τους. Σε κάποιες περιπτώσεις η κατοχή και μόνο ενός κινητού ή κάποιας άλλης συσκευής αποτέλεσε αποδεικτικό συμμετοχής σε πλιάτσικο, άσχετα αν ανήκε τελικά στον ίδιο τον μετανάστη που δεν μπορούσε να το εξηγήσει στα «όργανα της τάξης»...
- Αποκορύφωμα της αντισυνταγματικής και κατασταλτικής δράσης της Δικαιοσύνης αποτελούν οι συλλήψεις ανήλικων παιδιών με βάση τον τρομονόμο, έναν νόμο που ποινικοποιεί το πολιτικό φρόνημα και στοχοποιεί ως τρομοκράτες τους πολίτες που αμφισβητούν τις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές.

ες, ες, μπάτσοι… δικαστές ;


Ναι, οι μπάτσοι δικάζουν! Δικάζουν κάθε φορά που σε κυνηγάνε στο δρόμο, κάθε φορά που σου ρίχνουν χημικά, που σου περνάνε χειροπέδες, που σε χτυπάνε με τα κλομπ, που σε βαράνε μπουνιές ή κλοτσιές μέσα στο τμήμα , στο περιπολικό ή στη γειτονιά σου, όταν σε συλλαμβάνουν. Σε έχουν κρίνει ήδη ένοχο και όλα αυτά που έχεις υποστεί είναι ένα κομμάτι της καταδίκης σου. Απ’ το δικό τους δικαστήριο. Αν είσαι «τυχερός» σε περιμένει και το άλλο.
Αλήθεια, έχουμε αναρωτηθεί τι σημαίνει για κάποιον ή για κάποια μια προφυλάκιση; Μια απλή προσαγωγή Παρασκευή βράδυ που σε κρατάει όλο το σαββατοκύριακο «μέσα» ακούγεται τρομαχτική, πόσο μάλλον μία προφυλάκιση που μπορεί να κρατήσει μέχρι 18 μήνες! Τόσοι μήνες απομόνωσης από όλους και από όλα.
Να χάνεις τη δουλειά σου , να μην έχεις λεφτά να πληρώσεις το νοίκι του σπιτιού σου ή τους λογαριασμούς σου, να μη μπορείς να βρεθείς με τους ανθρώπους σου, να εξαντλείσαι ψυχολογικά, να σημαδεύεσαι κοινωνικά, να καταστρέφεται η ζωή σου μέρα με τη μέρα. Περιμένοντας τη στιγμή που θα γίνει το δικαστήριο σου για να σε καταδικάσει ή όχι. Και όλοι αυτοί οι μήνες τι ήταν;
Να είσαι μετανάστης και η σύλληψη σου να σε οδηγεί στην απέλαση, εσένα και όλη την οικογένειά σου. Πίσω στην κόλαση απ’ την οποία κατάφερες και είχες ξεφύγει. Πίσω γιατί είχες το θράσος να νιώσεις κομμάτι μιας κοινότητας που αντιδράει.
Να είσαι μαθητής και τον εξευτελισμό σου στο τμήμα από τον αστυνόμο, να ακολουθεί η αναγκαστική σου παρουσία ξανά εκεί, κάθε πρώτη και δεκαπέντε του μήνα και το χωρίς επιστροφή κοινωνικό στίγμα του αλήτη.
Και όλα αυτά γιατί πιθανώς «παρανόμησες». Γιατί συμμετείχες στην πορεία, γιατί διαδήλωνες, γιατί φώναζες, γιατί φοράς περίεργα ρούχα, γιατί είσαι μετανάστης, γιατί έχεις «αποκλίνουσα» συμπεριφορά και όψη, γιατί υπάρχουν κι άλλοι εκτός από εσένα και πρέπει να σε παραδειγματίσουν. Γιατί πιθανώς ήσουν «παράνομος».
Κάθε πράξη όμως που εναντιώνεται σ’ αυτήν την κοινωνική πραγματικότητα δε με ενδιαφέρει αν είναι νόμιμη ή παράνομη, ξέρω ότι είναι δίκαιη.

Δε μπορούμε παρά να ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΞΕΓΕΡΘΗΚΑΝ, που αντέδρασαν στην σαπίλα και την παθητικότητα, που διαδήλωσαν σπάζοντας τη αδράνεια, που δε φοβήθηκαν να απαντήσουν στην εξουσία και που τελικά, είναι τα θύματα της σιωπής μας...

Άμεση αποφυλάκιση όλων των συλληφθέντων του Δεκέμβρη.

Αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα που δέχτηκε δολοφονική επίθεση με βιτριόλι
από τους μπράβους των αφεντικών της επειδή διεκδικούσε και αγωνιζόταν.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9-1-2009 6μ.μ. ΚΑΜΑΡΑ
Ας μεταφέρουμε τα περιεχόμενα της εξέγερσης του Δεκέμβρη σε κάθε γειτονιά…
… όλα συνεχίζονται


από συνέλευση αγώνα άνω πόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου